Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Η μπανιέρα.

Η μπανιέρα (Baniera baniera η επιστημονική της ονομασία) είναι ένα αυτοφυές φυτό της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Σουδάν και άλλων τριτοκοσμικών χωρών. Το φυτό αυτό έχει τη μοναδική ιδιότητα να συγκεντρώνει το νερό της βροχής στο μεγάλο λεκανοειδές άνθος του. Οι βοσκοί των τριτοκοσμικών χωρών εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιότητα του φυτού και το χρησιμοποιούν ως ποτίστρα για τα ζώα τους αντί της ακριβής πέτρινης που χρησιμοποιούσαν κατά παράδοση. Λέω ακριβής γιατί τα χρήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αρκετά ούτε για τις τζιπούρες, ούτε για τα μπουζούκια αλλά ούτε και για το 180 τετραγωνικών σπιτάκι στο χωριό. Τι να κάνουν οι άνθρωποι?
Στις προηγμένες πολιτισμικά χώρες του βορά, το φυτό δεν αυτοφύεται γι αυτό οι άνθρωποι εκεί, για να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητες του, αναγκάζονται να το καλλιεργούν σε ειδικά δωμάτια που λέγονται μπάνια.
Οι μπανιέρες στολίζουν με τα άνθη τους όλα σχεδόν τα βουνά και τα δάση του νησιού μας. Ιδιαίτερα στον Πρ. Ηλία ο οποίος ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό, είναι ιδιαίτερα άφθονες.

Αγαπητέ κύριε Διευθυντή Δασών πότε επιτέλους θα μαζέψετε τα πάσης φύσεως σκουπίδια και μαντριά που μαγαρίζουν τον τόπο? Πότε επιτέλους θα μαζέψετε τα κατσίκια που κατατρώνε τα πάντα ακόμα και μέσα και στους πιο σημαντικούς βιότοπους του νησιού?
Οι πολιτικές αποφάσεις από τους τοπικούς άρχοντες έχουν παρθεί (έστω και καθυστερημένα). Γιατί δεν εφαρμόζονται? Μήπως πρέπει να σταματήσετε να ασχολήστε με τα "ορεινά φεστιβάλ" και να κοιτάξετε να κάνετε τη δουλειά σας?

Δεν υπάρχουν σχόλια: