Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Ορεινό Φεστιβάλ . Η επόμενη μέρα.

Μετά το Ορεινό Φεστιβάλ τι?
Όπως ήτανε αναμενόμενο η διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης και πολυπληθούς διοργάνωσης στην καρδιά μιας φυσικής περιοχής, θα είχε αρνητικές συνέπειες.
Μετά τη σημερινή μου επίσκεψη, δύο μέρες μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, διαπίστωσα αυτά ακριβώς που περίμενα ότι θα έχουν συμβεί.
Βέβαια στις εικόνες φαίνονται μόνο οι ορατές αρνητικές συνέπειες . Οι βλάβες στην πανίδα είναι αδύνατο να φανούν μέσω των φωτογραφιών.
Εκσκαφές και εκριζώσεις της βλάστησης. Για δημιουργία "ζωτικού" χώρου για το φεστιβάλ?

Οι "πληγές" στο έδαφος και στη βλάστηση είναι ορατές.

Τα λιβάδια σε έκταση πολλών δεκάδων στρεμμάτων καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

Αυτή την όψη παρουσιάζουν τα λιβάδια.

Πλήρης τσιμεντοποίηση του εδάφους.

Το λιβάδι που έγινε αλάνα.

Κατεστραμμένη βλάστηση και άπειρα σκουπίδια.

Η βλάστηση "άνθισε" με σκουπίδια.

Το πλαστικό της πόλης έφτασε τώρα και στο δάσος.

Σκουπίδια.

Σκουπίδια παντού!

Το δάσος έγινε μια τεράστια δημόσια τουαλέτα.

Δασική τουαλέτα. Ευτυχώς η δυσωδία δεν μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου!

Μεγάλες ποσότητες κορμών χρησιμοποιήθηκαν για διάφορες χρήσεις. Από που κόπηκαν άραγε?

Απομεινάρια ενός δέντρου.

Κομμένες και τσαλαπατημένες παιώνιες. Η παίωνια της Ρόδου είναι ενδημικό είδος του νησιού μας. Λόγω της σπανιότητας της προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο βιότοπος της στον Ίγκο είναι ένας από τους λίγους του νησιού. Μάλιστα είναι ο μοναδικός που μέχρι τώρα δεν δέχονταν ανθρώπινη "πίεση". Το φυτό χαρακτηρίζεται τρωτό από διάφορες συνθήκες και διατάγματα και οι βιότοποι της θα έπρεπε να προστατεύονται.

Μια από τις εκατοντάδες κατεστραμμένες ορχιδέες, στα πρώην λιβάδια του Ίνγκο. Οι ορχιδέες είναι προστατευόμενα φυτά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Έτσι θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή τα λιβάδια στον Ίνγκο. Πράσινα, υγιή και γεμάτα λουλούδια. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από το χώρο του φεστιβάλ και δείχνουν καθαρά πόσο "θαλερή" είναι η φύση αυτή την εποχή.

Ανεμώνες που είχαν την τύχη να φυτρώνουν μακριά από τον πολιτισμό που έφερε το φεστιβάλ στο δάσος.

Υγιές λιβάδι , εξαιρετικά σημαντικό για την τροφή των ελαφιών Dama dama. Στον Ίγκο αντιθέτως δεν έμεινε ούτε "λέπι" για τροφή.

Με τα παραπάνω φωτογραφικά στοιχεία πιστεύω πως ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το ορεινό φεστιβάλ δεν μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιείται στον Ίνγκο. Θα πρέπει να επιλεγεί μια λιγότερο "παρθένα" περιοχή όπου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι ασύγκριτα μικρότερες.
Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι οι εμπλεκόμενοι σύντομα θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναζήτησης ενός άλλου χώρου.

Σημ. Παρόλο ότι γίνεται προσπάθεια από τους διοργανωτές για την αποκομιδή των σκουπιδιών, είναι τόσο μεγάλες οι ποσότητες και τόσο πολύ διεσπαρμένες στο δάσος που είναι αδύνατο να μαζευτούν κατά 100% . Πολλά θα μείνουν για να στολίζουν τη βιασμένη φύση. Για το θέμα θα επανέλθω αφού αφήσω επαρκή χρόνο στους διοργανωτές.

Συμπληρωματική σημείωση 27/02/08 ώρα 11:15. Η κατάσταση στο χώρο δείχνει ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Η σύγκριση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πέρσι το δείχνει ξεκάθαρα. Αυτό οφείλετε στη σωρευτική δράση που έχει η ετήσια διοργάνωση του φεστιβάλ. Του χρόνου, με μαθηματική ακρίβεια, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Εξαιρετικό!Να δούμε πότε θα ξυπνήσουν
οι προύχοντες.

Giorgos Pastrikos είπε...

Αν φωνάξουμε θα ξυπνήσουν! Αν όχι να τους ανατρέψουμε. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες:-)

Ανώνυμος είπε...

φιλε τι να πω,ειμαι αηδιασμενος με ολα αυτα που συνεβησαν στο ινγκο.
Ασ ειναι το ινγκο η αιτια που θα ξυπνησουν οχι οι προυχοντες και οι αρχοντες,αλλα οι απλοι πολιτες,αλλα δυσκολο το βλεπω. Εχουμε συνηφασμενη την κυριακατικη αυτοκινηταδα μας με την εξοχη,τι κριμα!!!!δυσκολο αυτο που ζητας,δηλ.ο Ροδιτης να βγει απο το αυτοκινητο και να περπατηση για λιγο ,πριν κατση να φαη τον αγλεουρα!!!κριμα,τα παιδια μας δεν θα καταφερουν να δουν την Ροδιτηκη εξοχη....