Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ένα σύντομο ανέκδοτο.

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του ροδιακού τουρισμού είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών και ήπιων μορφών τουρισμού. Βασικό μερίδιο σ' αυτές τις νέες μορφές τουρισμού υποτίθεται θα έχει ο οικοτουρισμός όπου οι ξένοι περιηγητές, μεταξύ των άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη φύση του νησιού και να εξερευνήσουν τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, τα οποία καθιστούν τη Ρόδο αξιόλογο οικοτουριστικό προορισμό.
Αυτό στη θεωρία βέβαια γιατί στην πράξη -ως συνήθως- οι αρμόδιοι αλλά και οι περισσότεροι πολίτες πράττουν το εντελώς αντίθετο. Καταστρέφουν συστηματικά δηλαδή τους μοναδικούς φυσικούς βιότοπους του νησιού με τις ακατανόητες και πολλές φορές εγκληματικές ενέργειές τους. Τα παραδείγματα στα οποία μπορώ να αναφερθώ είναι πολλά. Θα μείνω όμως στο τελευταίο που έπεσε στην αντίληψή μου και θα το τεκμηριώσω με φωτογραφικό υλικό.
Πρόκειται για την παραλία Αφάντου, στο σημείο μεταξύ του Γκολφ και της παραλίας Τραγανού. Εκεί υπήρχε ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα κομμάτια αφού η υπόλοιπη παραλία έχει δεχτεί με τον ένα η με με τον άλλο τρόπο "βαριές" ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εκεί λοιπόν σκέφτηκαν κάποιοι εγκέφαλοι να απορρίψουν τα μπάζα από τα έργα διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Ρόδου- Λίνδου καταστρέφοντας μεγάλο μέρος ενός σημαντικού βιότοπου σπάνιων και ενδημικών φυτών της Ρόδου. Να σημειώσω εδώ ότι λόγω της "ανάγκης" ανάπτυξης μαζικού τουρισμού οι παράλιοι βιότοποι του νησιού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και έχουν περιοριστεί σε λίγες μόνο παραλίες ή μικρά τμήματα τους.

Το έργο της διαπλάτυνσης...

...και τα μπάζα στην παραλία



Ας δούμε όμως τι φιλοξενούσε ο βιότοπος που καταστράφηκε στην εν λόγω περιοχή.
- Consolida arenaria. Κονσολίντα της Ρόδου, ενδημικό* φυτό που φυτρώνει μόνο σε μερικές αμμώδεις παραλίες της ανατολικής πλευράς του νησιού.
- Verbascum syriacum. Φλόμος ο συριακός**, ενδημικό της Ρόδου και της ΝΔ Μικράς Ασίας (βρέθηκε να φυτρώνει σε μία μόνο παραλία της Μ. Ασίας). Στη Ρόδο βρίσκεται σε μερικές αμμώδεις παραλίες της ΒΑ πλευράς.
- Dianthus crinitus. Δίανθος ο μακρυμάλλης, πολύ σπάνιο άγριο γαρύφαλλο με περίεργη παγκόσμια κατανομή. Φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά του Άτλαντα (Μαρόκο), στον Καύκασο και σε μερικά ακόμα βουνά της κεντρικής Ασίας. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη κατανομή του, στη Ρόδο φυτρώνει σε μερικές παραλίες της ανατολικής πλευράς και σε ελάχιστες θέσεις στο κέντρο του νησιού σε υπερβασικά (ultamafic) εδάφη.
Με τέτοιες πρακτικές διαχείρισης των βιότοπων του νησιού, η ανάπτυξη οικοτουρισμού είναι απλά ένα σύντομο ανέκδοτο. Δυστυχώς...
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες το Μάιο του 2006.

Consolida arenaria

Verbascum syriacum & Consolida arenaria

Dianthus crinitus

και τα τρία μαζί στο βιότοπο που τώρα πια έχει καταστραφεί...

*Ενδημικό της Ρόδου σημαίνει ότι υπάρχει μόνο στη Ρόδο και πουθενά αλλού στον κόσμο.
** Το όνομα Φλόμος ο συριακός δόθηκε κατά λάθος αφού ο ερευνητής (Schrader) που τον περιέγραψε πρώτος, μπέρδεψε τα δείγματα των φυτών που είχε συλλέξει από τη Συρία και τη Ρόδο.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

εκει που λεσ μπαζα στη παραλια βαλε αυτους που ψηφησαν τους αλητες να τους κοιταζόυν απαθεις.
Αυτοι και ειναι μπαζα. Μαλιστα αντι να μετακινουνται με αυτοκινητα ας παρουν καροτσακι οικοδομης. Ετσι μεταφερουν τα μπαζα.