Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Εγώ πάλι γιατί χαίρομαι?

Άκουσα στα τοπικά ραδιόφωνα και διάβασα στον τοπικό τύπο ότι τελικά η ΔΕΗ προσανατολίζεται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ρόδου και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου ποντίζοντας καλώδιο από την Καβάλα μέχρι την Κρήτη. Κ Α Τ Α Σ Τ Ρ Ο Φ Η! Δεν θα φτιαχτεί δηλαδή εργοστάσιο στη νότια Ρόδο? Οι δημοσιογράφοι (κάποιοι) είναι απαρηγόρητοι! Αντιδράσεις πολιτικών δεν άκουσα ακόμα αλλά μάλλον κι αυτοί θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο. Θα κατηγορηθεί η κακή ΔΕΗ ότι υπονομεύει την ανάπτυξη της Ρόδου και δεν θα εγκαταστήσει το τόσο ποθητό ρυπογόνο εργοστάσιο της στη νότια Ρόδο. Φρίκη! Θα χάσουμε την κάπνα από τα φουγάρα και τους πυλώνες υψηλής τάσης που θα διατρέχουν όλο το νησί! Τι αξιοθέατα θα έχουμε να δείχνουμε στους επισκέπτες της υπανάπτυκτης νότιας Ρόδου? Τα παλιοχώραφα και τις άδειες από ομπρέλες παραλίες? Η μήπως τα τιποτένια παλιόσπιτα των ασήμαντων χωριών της? Αίσχος! Θέλουμε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το θέλουμε τώρα!
Ξέρω ότι το ενδεχόμενο να έρθει ρεύμα από την Καβάλα είναι από «χλωμό» έως ανύπαρκτο. Οι Καβαλιώτες ξεσηκώθηκαν για να αποτρέψουν τα ρυπογόνα σχέδια της ΔΕΗ για τη λειτουργία εργοστάσιου λιθάνθρακα. Παλεύουν για τη ζωή τους και τους εύχομαι να τα καταφέρουν! Μου κάνει όμως εντύπωση η αντίδραση των τοπικών ταγών της εξουσίας και της δημοσιογραφίας. Το ενδεχόμενο να μην κατασκευαστεί και δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, αντιμετωπίζεται ως καταστροφή. Έλεος!
Κυρίες και κύριοι πελαγοδρομείτε τόσα χρόνια ανάμεσα σε ανυπέρβλητες δυσκολίες για να εγκαταστήσετε ένα παρωχημένο ενεργειακά και περιβαλλοντικά εργοστάσιο. Δε βλέπετε ότι θα καταστρέψετε μια περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί ήπια και εναλλακτικά προσφέροντας υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες?
Δεν το βλέπετε? Είστε τόσο τυφλοί? Στα τόσα χρόνια της "πελαγοδρομίας" θα έπρεπε να έχετε απεγκλωβιστεί από αυτό που για την κοινή λογική είναι η έσχατη λύση.
Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας? Πόσα φωτοβολταϊκά έχουν εγκατασταθεί στις ταράτσες και στα πάρκινγκ των τεράστιων κτηρίων του νησιού? Καταστρώσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης? Εξαντλήσαμε όλες τις πιθανότητες μεταφοράς ενέργειας από στεριανή περιοχή?
Ε λοιπόν, στο παραμικρό ενδεχόμενο να τη "γλιτώσουμε" και να μην κατασκευαστεί το "τέρας" της νότιας Ρόδου, σε αντίθεση με σας, εγώ Χ Α Ι Ρ Ο Μ Α Ι!!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι αυτού του νησιού γεννήθηκαν με μια απίστευτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας περιουσία και με την μανία να την κάνουν αυτοκίνητα και άλλα λούσα, γιαυτό θέλουν το εργοστάσιο, γιαυτό ακόμα και αν γλιτώσουμε αυτό θα μας βρουν άλλα δινά ορμώμενα από την απληστία των Ροδιτών. Κρίμα....

Giorgos Pastrikos είπε...

Έχεις δίκιο! Κάπου άκουσα ότι ετοιμάζουν εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών! Τώρα θα μας γεμίσουν και διοξίνες! Μόλις διασταυρώσω την είδηση, θα επανέλθω.

ΖΔΣ είπε...

Ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα, οι μονάδες της ΔΕΗ με λιγνίτη ή diesel, προσπαθούν να επεκταθούν και στο νησί μας. Η μανία κατανάλωσης ρεύματος, ο ανύπαρκτος αρχιτεκτονικός οικολογικός σχεδιασμός, έχει αυξήσει την ανάγκη για κλιματισμό. Ελάχιστες οι κινήσεις για φωτοβολταϊκά σε μεγάλες μονάδες, ελάχιστα και τα κονδύλια για σοβαρές οικολογικές μελέτες. Φανταστείτε μόνο την επιβάρυνση του νησιού με ένα δεύτερο εργοστάσιο, όταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε να προσπαθούμε να μειώσουμε την παραγωγή από το ήδη υπάρχον. Καταργήστε κατ' αρχήν τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, κάντε μια σοβαρή οικο-αρχιτεκτονική μελέτη στα νέα κτήρια, επενδύστε (με απόσβεση σε σύντομο βάθος χρόνου) σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στις νέες ενεργοβόρες ξενοδοχειακές μονάδες. Ένα νέο ξενοδοχείο, έχει τις ανάγκες ενός μικρού χωριού. Πόσα αντέχει επιτέλους το νησί; Και από την άλλη βλέπεις το παράδειγμα της Πορτογαλίας που πάει προς πλήρη εκμετάλλευση ΑΠΕ και αναρωτιέσαι αν είναι όντως στραβός ο γιαλός του Αιγαίου...

Giorgos Pastrikos είπε...

Δυστυχώς ο γιαλός του Αιγαίου δεν είναι στραβός. Στραβά, θεόστραβα αρμενίζουμε. Συνεχίζουμε να τσιμεντώνουμε το νησί απ' άκρου σ' άκρη αυξάνοντας αλόγιστα τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, πόσιμο νερό, χωματερές και ότι άλλο φέρνει το πρότυπο της ανάπτυξης που προωθούν οι κρατούντες και που δυστυχώς η πλειοψηφία των Ροδιτών αποδέχεται ή και ονειρεύεται.
Κατά τ' άλλα μιλούν για αειφόρο ανάπτυξη και άλλα τέτοια βαρύγδουπα ενώ το μόνο που κάνουν είναι να ξεπουλάνε φτηνά τους φυσικούς και πολιτιστικούς μας πόρους. Οι πράξεις απέχουν έτη φωτός από τα λόγια τους με μόνιμα θύματα τον πολιτισμό μας και το δομημένο και φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Ανώνυμος είπε...

Γιωργο, και εγω αρχικα δεν μπορουσα να καταλαβω προς τι η απογοητευση μερους του τυπου και των πολιτικων μας για την προοπτικη μη ανεγερσης εργοστασιου ΔΕΗ στην Νοτια Ροδο.
Εαν ομως καποιος μελετησει τους πινακες τιμης αγορας ρευματος απο την ΔΕΗ,προερχομενου απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας, θα καταλαβει που ειναι το προβλημα.
Εαν το νησι αποκτησει καλωδιο, θα θεωρειτε διασυνδεδεμενο με το εθνικο δικτυο, οποτε η τιμη του ρευματος που πουλανε οι επενδυτες στην ΔΕΗ πεφτει σημαντικα, φερνοντας τα πανω κατω τα businessplans των επιδοξων επενδυτων, και ακομη και των τραπεζων, στις οποιες μπορει κανεις να εκχωρισει τα εσοδα απο την πωληση του ρευματος ωστε να αποπληρωθει το δανειο για το ηλιακο παρκο. Μετα την αποπληρωμη τα εσοδα
πανε στον επενδυτη. Εαν πεσει ομως η αμοιβη, ολα αυτα πανε περιπατο, και η μασα μικραινει.
Επισης Γιωργο, θα ηθελα να σου επισημανω κατι για την καυση των σκουπιδιων, και το θεμα των διοξινων. Μας ενοχλει η προοπτικη ενος εργοστασιου, στο οποιο εφ οσον γινετε η καυση στις σωστες θερμοκρασιες το προβλημα αs πουμε οτι περιοριζετε.
Ειμαι κατοικος του Καρακονερου, οπου εδω και χρονια εχει στηθει σταθμος ανακυκλωσης μεταλλων απο τους αθιγγανους. Διστυχως καποια μεταλλα καλυπτωνται απο πλαστικα η ειναι μεσα στα λαστιχα αυτοκινητων.
Ο τροπος να εκμεταλλευτουν και αυτα τα μεταλλα ειναι η καθημερινη καυση, σε ανοιχτες φωτιεσ, σε θερμοκρασιες που η παραγωγη διοξινων ειναι ανεξελεγκτη και πολλαπλασια, απο οτι σε ενα εργοστασιο με προδιαγραφες.
Ο καρκινογονος καπνος απο τις φωτιες αυτες καλυπτει ολη την περιοχη, τα παιδια μας τον εισπνεουν. Το εδαφος πρεπει να ειναι τοσο τοξικο, που δεν θα επρεπε να παταει πια ανθρωπος εκει.
Οι αρχες κοφευουν. Κανεις δεν ειναι αρμοδιος. Οι αστυνομικοι και πυροσβεστες εχουν παρει εντολη,να αποχωρουν εαν απειλουντε. Επειδη η πολιτεια δεν νοιαζετε για την υγεια των παιδιων μου και την δικη μου, θα προχωρισω στα εξης μετρα στο αμεσο μελλον:
- Καυση λαστιχων μπροστα στο δημαρχειο, για να δουν τι σημαινει τοξικος καπνος (κατα προτιμιση κατα την διαρκεια τοuριστικων εκδηλωσεων)
- Εξεταση δειγματος εδαφους απο την περιοχη, και αποστολη των αποτελεσματων στα ξενα ΜΜΕ.
-Προταση παραγωγης ντοκυμαντερ, σε φιλο μου που εχει εταιρεια παραγωγης και συνεργαζετε με την κρατικη γερμανικη τηλεοραση, με τιτλο "Τοξικες διακοπες: Σουβενιρ ο καρκινος απο τις διακοπες σας στην Ελλαδα."
-Την φωτογραφηση των φωτιων, και ολων των ανεξελεγκτων χωματερων της Ροδου, και αναρτηση των φωτογραφιων στο Google Earth.Πολλοι τουριστες πλεον κοιτανε στο διαδυκτιο, που θα πανε, και φανταζομαι αν δουν το τι γινετε εδω με το περιβαλλον, θα το ξανασκεφτουν.
--Λογω του επαγγελματος μου εχω και κατοικια στην κεντρικη Ευρωπη, κοντα σε διαφορα αεροδρομια απο τα οποια αναχωρουν πτησεις για το νησι.Πιστευω οτι η διανομη φυλλαδιων σε τουριστες,που αναχωρουν για Ροδο, ντυμενος με στολη χημικου πολεμου, και καλυψη απο τα ΜΜΕ, θα κανει θαυματα.
Εαν κυριοι αξιωματουχοι αυτου του τοπου κανετε επιθεση στην υγεια των παιδιων μου, μην περιμενετε να μεινω με τα χερια σταυρωμενα. Θα σας αλλαξω το σλογκαν απο "Live your myth in Greece" σε "Live until greek pollution kills you!"

Giorgos Pastrikos είπε...

Γνωρίζω το πρόβλημα με την καύση των σκουπιδιών στον καταυλισμό των Τσιγγάνων. Η γνώμη μου είναι εσείς οι κάτοικοι της περιοχής (αλλά και άλλοι πολίτες) να ξεκινήσετε οργανωμένη διαμαρτυρία ώστε οι πολιτικοί μας να δουν τον κίνδυνο απώλειας ψήφων. Δυστυχώς είναι το μόνο που τους συγκινεί. Μόλις ξεκινήσετε κάτι σχετικό σας παρακαλώ να με ενημερώσετε και η συμμετοχή μου θα είναι δεδομένη.
Για το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λύση αυτή είναι απαράδεκτη. Έχει αποδειχτεί με πρόσφατες μετρήσεις ότι τα εργοστάσια καύσης, όσο καλά κι αν λειτουργούν, παράγουν επικίνδυνους τοξικούς ρύπους.